Skip to content

Lærdom fra første semester på digital markedsføring

Nå er siste eksamen levert inn for studentene som går første året på digital markedsføring. Målstreken er dermed nådd og det er på tide å ta seg et pust i bakken. Dette semesteret har vært spennende, interessant og bestått av en god del “aha-opplevelser”. Vi har hatt to fag: “Markedsstrategier” og “utvikling av nettsider, e-postmarkedsføring og landingsider”. Her har vi fått mye kjøtt på beina, som vi kan ta med oss videre. Jeg er sikker på at studentene kommer til å kapre mange markedsandeler i fremtiden! Er du nysgjerrig på hva vi har lært? – her får du du en smakebit.

Studentene på digital markedsføring har lært mye av fagene. Foto: Pexels

Utvikling av nettsider, landingsider og E-postmarkedsføring

Dette er det første praktiske faget for studentene på digital markedsføring. I dette faget satt vi opp vi egne nettsider, med både design og innhold. Vi skrev også blogginnlegg til nettsiden og lagde nyhetsbrev. Men det viktigste må være alt vi har lært for å gjøre dette på best mulig måte. Det er nemlig mye man må tenke på for å skape mest mulig verdi for bedrift og kunde. Her er noen av læringspunktene jeg har tatt med meg videre:

  • Folk leser mest sannsynlig ikke alt innholdet på nettsiden din. Lange tekstavhandlinger og informasjon er dermed nytteløst. Som Steve Krug skriver i boken “Dont make me think“: Folk på internett er late, de scanner igjennom tekst på jakt etter å klikke seg videre. Derfor må vi som lager nettsider sørge for å føre besøkende dit de skal, uten at de behøver å jobbe for det.
  • På bakgrunn av punktet over, må man sette et mål for nettsiden. Hva ønsker vi at kunden skal gjøre der inne? Skal kunden reservere et bord, bestille en frisørtime, ringe til bedriften eller putte et produkt i handlekurven? Innholdet på siden må reflektere målet.
  • E-postmarkedsføring er markedsføringsmetoden som gir best “Return of investment”. Det vil si at vi får mest igjen for pengene vi bruker på markedsføring.
  • Hvilke farger vi velger i markedsføringen har stor innvirkning på hvordan kunden reagerer. Om en knapp er rød eller oransje kan utgjøre store forskjeller på antall klikk. Vi hadde fargelære, der vi fikk vite hva folk forbinder med de ulike fargene. Visste du at fargen blå fremmer en følelse av tillit, mens rød er brukt til å blant annet stimulere appetitt?
En ryddig nettside med lite tekst. Foto: Pexels

Markedsstrategier

I dette faget fikk vi bryne oss på “markedsføringsbibelen”, eller “den store røde boka” som den også blir kalt. “Markedsføringsledelse” av Philip Kotler og Kevin Lane Keller er absolutt verdt lesingen. Til tross for sine 982 sider er dette en bok som virkelig gir verdi. Markedsstrategier er faget som gir en solid grunnmur når vi skal utvikle bedrifter og ta valg innenfor digital markedsføring. Litt av det vi har lært:

  • Det er ikke hensiktsmessig at en bedrift markedsfører seg ut mot “alle”. Det hadde blitt veldig dyrt, samtidig som du mest sannsynlig når ut til få personer som ønsker produktet eller tjenesten.
  • Segmentering vil si å dele markedet inn i ulike kundegrupper. Inndelingen kan gjøres basert på for eksempel interesser, livsfase, bosted, alder eller inntekt.
  • Målgruppe vil si den/de gruppene bedriften velger å rette seg mot med sine produkter og sin markedsføring.
  • Posisjonering går ut på å skape en oppfatning i folk sin bevissthet om et merke/produkt. For eksempel setter Kiwi sunnhet i fokus, og Volvo selger biler med høy sikkerhet.
  • Vi har fått lære viktigheten av å bruke innsikt til å ta valg innenfor markedsføring. For å lykkes med digital markedsføring trenger vi å konstant samle fakta om markedet, konkurrentene og kundene. På denne måten kan vi sørge for å alltid finpusse og gjøre endringer på strategien og metodene våre.

Neste semester

Neste semester skal vi ha om søkemotoroptimalisering, bannerannonsering og digitale analyser. Om du ønsker å vite mer om dette kan du lese hva andreårsstudenten Jeanett har skrevet i dette innlegget om hva hun lærte første skoleår med digital markedsføring på Gokstad Akademiet.

Leave a Reply

%d bloggers like this: