Skip to content

5 tips til å forberede seg best mulig til eksamen

I disse tider er det mange som kjenner på eksamensnerver, og kanskje har du startet med skippertakene allerede. Å finne en studieteknikk som passer for deg burde være et fag i seg selv, for det er så mange måter å gjøre det på, og å finne riktig teknikk som du får mest mulig ut av kan ta tid. Det er ikke lenge til eksamen, og om du har fulgt med i forelesingene vil du allerede ha en god forståelse for fagene. Her har jeg allikevel samlet noen av de beste tipsene jeg har for å få noen litt mindre nervepirrende uker fremover.

1. Få god oversikt over pensum

Alle forelesingene er inndelt i hvert sitt tema. Gå gjennom hver powerpoint eller hør dem i opptak, få oversikt over temaene, skriv ned egne notater og kanskje les litt på eksterne kilder om samme temaet. Noen ganger kan det hjelpe å få den samme tingen forklart på forskjellige måter, både for å få en bedre forståelse og for å lettere kunne sette egne ord på det. Å få god oversikt over hvert enkelt tema i fagene vil gjøre deg bedre rustet til å forstå og kunne svare på hva enn eksamensoppgavene måtte bringe.

2. Les tilbakemeldinger fra arbeidskrav

Jeg finner arbeidskravene utrolig hjelpsomme, både mens jeg skriver dem, og etterpå når jeg har fått tilbakemeldinger. Å gå grundig gjennom tilbakemeldingene og notere deg hva du kan gjøre annerledes neste gang, kan være lurt for å slippe å gjøre samme feil flere ganger. Og om det er noen tilbakemeldinger du ikke forstår, eller som du er uenig med, snakk med faglæreren din! Jeg er helt sikker på at de er villig til å oppklare. De er der for å hjelpe deg, tross alt.

3. Lag delmål når du leser

Ofte er det vanskeligste med å lese til eksamen, faktisk det å begynne. Det er ingenting som frister mindre, så man begynner kanskje å vaske på kjøkkenet eller rydde i den skuffen du ikke har åpnet på et år. Da kan det være greit å lage delmål for seg selv. Personlig funker det veldig godt for meg å sette av en viss tid, f.eks. 20 minutter, hvor jeg bestemmer meg for at jeg ikke skal gjøre noe annet enn å fokusere på å lese innenfor den tidsrammen. Jeg setter på timer på mobilen, og når de 20 minuttene har gått er jeg godt i gang, og holder ofte på lenger.

4. Ta korte pauser når du studerer

Dette er kanskje historiens mest oppbrukte tips, men det er så sant! Reis deg opp, strekk deg, fyll på kaffekoppen eller ta en liten tur ut. Å sitte å lese når du er ukonsentrert og føler du ikke får med deg så mye uansett er ekstremt lite hensiktsmessig, så å ta korte pauser underveis når du kjenner at motivasjonen dabber av, vil gjøre det enklere å ha fullt fokus når du faktisk leser.

5. Snakk med medstudentene dine om pensumet

Å snakke med noen om pensumet, gjerne engasjerte medstudenter, vil være utrolig lønnsomt om man føler man sitter fast. Ved å diskutere pensumet med andre vil det feste seg på en helt annen måte, og du har flere «skuffer» å ta av når du sitter på eksamensdagen. Å huske en samtale kan være mye enklere enn å huske noe du har lest eller hørt, så få i gang samtaler i studiegruppen din!

Leave a Reply

%d bloggers like this: