Skip to content

Mine erfaringer – fagskole VS universitet

Denne våren var jeg i mål med en bachelorgrad i Innovasjon og entreprenørskap. Først en velfortjent sommerferie. Deretter satte kursen mot en ny og spennende retning – Digital markedsføring, her på Gokstad Akademiet.

På skolebenken. Foto: Ivan Samkov

Hvordan er det å studere på en skole med 200 elever, kontra 3000? Hva er forskjellene i studiehverdagen? I dette innlegget vil jeg dele mine erfaringer.

Hvordan rustes studentene for arbeidslivet?

På fagskole er studiemodellen designet for å kunne anvende kompetansen direkte i arbeidslivet. Et perfekt alternativ for deg som ønsker kort vei ut i jobb.

Ta et raskt blikk på diverse stillingsannonser. Mange arbeidsgivere krever kandidater som har erfaring med en rekke arbeidsverktøy. Er det rart nyutdannede skremmes bort fra å søke? På fagskole gjøres vi godt kjent med det bransjen etterspør. Derfor har flere av studentene allerede har fått jobb. På studiet mitt jobber vi blant annet med å lage en egen nettside. De bygges i WordPress. Da dette er programmet flest bruker.

Det er en fordel å engasjere seg i mer enn kun studiet under studietiden. Slike erfaringer er med på å gi CV-en et løft. Det kan gjøres med verv og medlemskap i studentforeninger. Eller for eksempel med bidrag til skolens blogg. Her er det naturligvis flere muligheter på større skoler.

De fleste universitetsutdanninger tilbyr utplassering i en bedrift. Som regel et semester. Dette gir studenten arbeidserfaring. På mitt studie hadde vi studentbedrift siste semester. Ved å starte en egen bedrift fikk vi muligheten til å anvende teorien i praksis.

Forskjeller i studiemiljø

Studiemiljøet på universitetet var annerledes. Mye grunnet et større antall studenter. De fleste hadde også flyttet til studiestedet. Dermed fikk man seg en ny vennekrets fra skolen. Mange bodde også med andre studenter i studentbolig eller i kollektiv.

På Gokstad Akademiet er det færre elever. Der flertallet av studentene kommer fra nærområdet. På den andre siden er det hyggelig med en liten skole. Vi hadde fadderuke i starten av semesteret. Gruppene var sammensatt av studenter på tvers av kull og studieretninger. Med andre ord ser man alltid noen kjente fjes på skolen. Hver måned er det studentpils, der alle klassene kan samles.

Faglig innhold

Dette avhenger av studieretning. En universitetsutdanning er oftest mer teoretisk. Arbeidet består av mye skriveoppgaver. Det har jeg elsket med fagskole – Vi får jobbe med verktøy og metoder vi vil møte på i arbeidslivet.

Hva som passer best for den enkelte er individuelt. Oppsummert avhenger det av hva man trives med, og hvor fort man vil ut i jobb.

Leave a Reply

%d bloggers like this: