Om å være student i voksen alder
Studentene ved Gokstad Akademiet er i alle aldre, med alt fra rykende ferske 02-ere fra videregående, til de som har bikket 40 år med god margin. Selv har jeg studert i to omganger. Er det annerledes å være student i voksen alder?
Jeg nærmer meg 40, og hadde egentlig ikke planer om å studere noe mer. Som nyinnflytter i Sandefjord og med en foreldrepermisjon som nærmet seg slutten, begynte jeg å lete etter en ny jobb. Jeg har lang erfaring fra retailbransjen, blant annet som markedskoordinator i Oslo før jeg flyttet.
Jeg håpet å finne en lignende type jobb her i Sandefjord, men så kom pandemien. Det ble plutselig umulig å finne relevante ledige jobber, og det var minst like vanskelig å komme på intervju. Etter seks måneder med jobbsøking, var jeg fortsatt arbeidsløs.
Plutselig student

Høsten 2020 leste jeg om den nye fagskolen Gokstad Akademiet i lokalavisa, og jeg bestemte meg for å gripe sjansen. Kunne mer kunnskap om digital markedsføring gjøre meg mer attraktiv på jobbmarkedet? Erfaringen som jobbsøker det siste halvåret hadde vist at det nær sagt er umulig å få seg jobb innen markedsføring i dag uten digital kompetanse.
Nå hadde jeg muligheten, rett foran nesa – i min egen by.
“Livet er et lære, og man må alltid lære“
– Klok mann
Nå er det snart juli, og vi har akkurat fått det siste eksamensresultatet. Det markerer slutten på det første skoleåret, og nå er jeg halvveis til å kunne kalle meg digital markedsfører.
Så, hvordan har vært å sette seg tilbake på skolebenken, denne gangen som student i voksen alder?
Kollektivet er byttet ut
Omstendighetene rundt studentlivet mitt er nok den mest opplagte forskjellen fra da jeg studerte i Oslo i begynnelsen av 20-årene. Kollektivet er byttet ut med samboer og to bleiebarn i villa. De kroniske ringene under øynene skyldes ikke hurrakvelder på studentkroa, men våkenetter grunnet avkommets tannfrembrudd eller nattlige turning i sprinkelsenga.
Studenthverdagen min anno 2021 er sånn sett langt mer hektisk enn den var, fordi den involverer flere enn meg. Men sånn ville det jo også vært med en fulltidsjobb. Heldigvis er timeplanen til skolen forutsigbar og fleksibel, og det kommer godt med når familiekabalen skal legges.

Lettere å lære
Jeg husker jeg var usikker på hva jeg skulle bli da jeg var yngre. Da jeg valgte dette studiet som 37-åring visste jeg mer om hvem jeg var og hva jeg kunne.
Når man er interessert og engasjert i faget føles det ikke like slitsomt å lære nye ting. Kjenner du deg igjen?
- Jeg tar ansvar for min egen læring. Som 20-åring valgte jeg ofte oppgavene jeg kunne mest om fra før, mens nå velger jeg helst de jeg kan minst om. Jeg ønsker å lære mest mulig.
- Erfaringen fra arbeidslivet gjør det enklere å lære. Jeg har flere «knagger» å henge kunnskapen på, og ser nytten av det vi lærer. Og, når det er noe jeg virkelig ikke forstår, så er det helt greit å si “dette skjønner jeg ikke”. Det er det ikke alltid like enkelt å gjøre i arbeidslivet, så jeg benytter anledningen som student.
- Jeg engasjerer meg i forelesningene. Ved å stille spørsmål og delta i undervisningen, får jeg ikke bare bedre læring selv, men studentenes respons på undervisningen hjelper lærerne å få en bedre målestokk på hvordan vi som klasse ligger an. Hva synes vi er vanskelig å forstå? Hvilke teknikker lærer vi best av? Lurer jeg på noe, så er sannsynligheten stor for at flere lurer på det samme.
- Jeg bruker god tid på pensum, og legger inn en jevn innsats i stedet for å ta et skippertak før eksamen. Ofte legges forelesningspresentasjonene tilgjengelig dagen før en forelesning, og det gir mulighet til å gå gjennom pensum i forkant av undervisningen. Forelesningene tas også opp digitalt, slik at det i etterkant er mulig å høre dem gjennom appen til Microsoft Stream når jeg går tur, bretter klær eller luker i blomsterbed. Den fleksibiliteten som opptak av forelesninger gir, er gull verdt i en hektisk hverdag når man må kombinere studiene med familieliv og/ eller jobb ved siden av.
Nye venner
En ting som heldigvis ikke har forandret seg, er at studenttilværelsen er en god anledning til å få nye venner – også i voksen alder.

For meg som er nyinnflytter og ikke kjenner så mange her fra før, har kollokviegruppen min vært viktig for meg dette året. Til tross for flest av de digitale møtene har vi blitt godt kjent. Alle studenter får være en del av en slik gruppe hvis de vil.
Gokstad Akademiet er opptatt av å legge til rette for et studentmiljø med plass til alle aldre. Det har jeg lyst til å være med på å forme ved å engasjere meg. Jeg ser frem til et nytt skoleår med mer kunnskap, nye vennskap og forhåpentligvis en mer normal studenthverdag uten korona.
Hvis du også vurderer å sette deg på skolebenken igjen, – kan du lese mer om hvilke studier Gokstad Akademiet tilbyr her. Kanskje sees vi til høsten?
Categories
2 thoughts on “Om å være student i voksen alder” Leave a comment ›