Skip to content

Er du klar for et jobbintervju?

Studenter på Gokstad Akademiet går to år på fagskolen før de får en ny og spennende tittel på CVen. Flere har kanskje vært utenfor jobbmarkedet i et par år hvis ikke mer. Du søker på drømmejobben og blir kalt inn til et intervju! – Hva nå? Er du klar?

En stor forutsetning å bli student er jo at jobbmulighetene i etterkant er store. Vi har derfor snakket med daglig leder i Bridge IT, en digital bedrift som fra tid til annen har intervjurunder med kandidater med ulike og relevante utdanninger. Les hva Andreas sier om en typisk intervjuprosess.

Hvor mange søknader får du inn når dere utlyser en ny stilling?
Vi pleier som regel å få inn mellom 20 og 60 søknader, så det varierer veldig. Det kommer også litt an på hvilken type stilling som blir utlyst. Hvis vi søker etter en litt spisset kompetanse så blir det automatisk litt færre søkere, men søker vi for eksempel etter en til en administrativ stilling kan det komme opp mot 100 søknader.

Hvor mange tar du inn på en typisk intervjurunde?
Målet vårt er å ta inn de som utmerker seg positivt i søknaden og som har relevant kompetanse for stillingen, uavhengig av utdannelse. Jeg pleier å kalle inn ca 10-20% av søkerne, men dersom det står og vipper mellom noen søkere tar vi de alltid inn uansett. Dersom søknaden har noen mangler, men de likevel kan veie opp med en relevant erfaring blir vi nysgjerrige.

Kunne din bedrift ansatt en person med fagskoleutdanning?
Som nevnt over så setter vi kompetanse og erfaring høyt, men like viktigst er faktisk det at personen brenner for det han skal jobbe med. I den digitale bransjen går det fort, så erfaringen og kompetansen du sitter med i dag er ikke nødvendigvis viktig om 1 år, eller 5 år. Du må hele tiden kunne tilegne deg ny fagkompetanse i den digitale og teknologiske verden, så det er viktig at personen brenner for faget sitt uavhengig om han har høyskole eller fagskoleutdanning.

Hva er din erfaring når det kommer til et godt førsteinntrykk på et intervju?
Vær menneskelig. Noen er nervøse, noen har mye selvtillit. Jobben vår er å se litt forbi dette. Vi kartlegger først det faglige, hva personen kan og hvilken erfaring de innehar utenom det som står i CV’en. Førsteinntrykket blir fort veldig mye mer positivt hvis personen har forberedt seg til intervjuet. Det er også viktig for oss at personen ser presentabel ut, at han har en positiv holdning, og et åpent kroppsspråk. Når vi starter intervjuet, bruker vi gjerne et kvarter på en enkel prat om løst og fast for å lette stemningen for å skape trygge omgivelser.  

Intervjurunde under Covid kan også gjennomføres på denne måten!

Fortell litt om hvilke intervjutyper dere bruker? Bruker dere tester eller casearbeid?
Førstegangsintervjuet blir man kjent med kandidatene som vi har valgt ut. Vi har som regel maks fire personer som går videre til et annengangsintervju. På noen av stillingene vi har utlyst har vi faktisk brukt personlighetstester på andregangsintervjuet. Som regel har vi funnet personen vår etter et annengangsintervju, men av og til har vi også en tredje runde. Da har vi hatt en faglig case for å se hvordan kandidatene løste denne.

Hvor lang tid setter dere av på et intervju?
Et førstegangsintervju pleier å vare en times tid, pluss minus et kvarter. Hvis vi utfører en personlighetstest i andregangsintervjuet, bruker man gjerne et par timer på gjennomgang av tester og en prat i etterkant.

Hvis vi gjennomfører en case for tredjegangsintervjuet får kandidaten jobbe med denne fra morgenen og blir med resten av de ansatte for å spise lunsj for en hyggelig prat, og man får et inntrykk av personen også i en slik setting.

Tips til arbeidssøkere som skal på førstegangsintervju?
Forberedt deg godt. Les deg opp på bedriften du faktisk har kalt inn til. De viser interesse til deg, da bør du gjøre en innsats også i forkant.

Det er helt normalt å være nervøs, men vær alltid deg selv, uansett. Man scorer alltid høyest på det.

Leave a Reply

%d bloggers like this: